A kínaiak szerint az étkezés fontos egészségünk megőrzésében:
Csípős ételek:
A Fém elemre fejtenek ki hatást.
Ilyen pl. a zöldhagyma, snidling, fokhagyma, petrezselyem, koriander. Serkentik a verejtékezést és a vérkeringést.
Édes ételek:
A Föld elemre hatnak.
Cseresznye, banán, méz, cukor, görögdinnye. Csillapitóan hatnak a heveny betegségtünetekre, és közömbösítik más ételek esetleges mérgező hatását.
Savanyú ételek:
A Fa elemre hatnak
Citrom, rebarbara, szilva. Megfékezik a hasmenést és a túlzott izzadást.
Keserű ételek:
A Tűz elemre hatnak.
Tengeri moszat, keserű saláta, kávé, spárga. Hatást gyakorolnak a szícre, és a vékonybélre, csökkentik a testhőmérsékletet, kihajtják a testből a felesleges folyadékot, hashajtó hatásuk is van.
Sós ételek:
A Víz elemre fejtik ki hatásukat.
A só, vagy egyes tengeri moszatok. A vesére, húgyhólyagra hatnak.